Obres que passen a ser de domini públic durant el 2018

En general les obres passen a ser de domini públic 80 anys després de la mort del seu autor. Per tant, aquest any comptem amb alguns noms destacats que passarien a ser de domini públic.

baixa

Entrarien a ser de domini públic les obres dels autors morts el 1937 d’entre el que destacaríem:

Un dels autors que més interès suscitarà és H. P. Lovecraft. Algunes de les seves novel·les als Estats Units ja havien vençut però aquest 2018 definitivament passa a domini públic tota la seva obra.

H._P._Lovecraft,_June_1934

Retrat de l’autor nord-americà H. P. Lovecraft, presos el juny de 1934 per Lucius B. Truesdell.

Algunes de les seves obres o relats més coneguts són Polaris, The Cats of Ulthar, The call of Cthulhu, The color out of space, At the Mountains of Madness…Més d’un centenar de relats.

Pots consultar la llista de la seva obra aquí.

El creador de Peter Pan, James Matthew Barrie, un dels contes infantils més coneguts de tot el món i que ha rebut nombroses adaptacions al cinema, el teatre i la televisió. A part de Peter Pan, menys coneguts hi ha també My Lady Nicotine: A Study in Smoke i The Little White Bird; Or, Adventures in Kensington Gardens entre altres.

NPG x5161; J.M. Barrie by Herbert Rose Barraud

Impressió de carboni sepia de James Matthew Barrie (1860-1937)

Aquí pots consultar tota la seva obra.

Edith Wharton, novel·lista i autora de nombrosos relats. Cal destacar sobretot dos títols: L’edat de la innocència (The Age of Innocence) i La casa de l’alegria (The House of Mirth). Va ser la primera dona a guanyar el Premi Pulitzer el 1921. Avui en dia segueix sent una de les grans figures de la seva època i té una gran fama i reconeixement sobretot als Estats Units.

Edith_Wharton

Edith Wharton, 1915

Aquí pots consultar els títols de la seva obra.

Altres persones menys conegudes són:

Cal recordar però que, en cas d’escriptors, parlaríem només de la obra en la seva llengua original, les traduccions són considerades obres pròpies del seu traductor i es poc probable que aquest hagi mort abans de l’autor que tradueix. Tot i que no impossible. També cal recordar que la reproducció de les obres d’art i patrimoni en general està lligada a d’institució que les protegeix, sigui museu o un altre i que qualsevol imatge d’aquesta obra tindria autoria per si mateixa.

El domini públic fomenta la creativitat i enriqueix la cultura com bé comú. Ara bé el domini públic no eximeix de la responsabilitat de respectar el dret bàsic de reconeixement d’autoria; et dret a ser reconegut com autor o autora de l’obra no es perd mai.

Si vols saber més sobre la llei de domini públic consulta l’Article 5 de Bens i drets de domini públic.